Lax i saffransås!

Delvis ledig dag, varit och köpt födelsedagspresenter till Hanna som fyller imorgon, 19 år, vad hände? Jag fyllde ju just 19 år själv, kommer såväl ihåg den tiden när jag var på Mallorca och gick reseledarutbildning med Spies och senare flyttade till egen lägenhet, livet var enkelt då men jag tror faktiskt att det är jobbigare att vara ung idag med mycket krav från olika håll. Förhoppningsvis blir det en bra dag och ett spännande år för Hanna.
 
På kvällen hämtade vi Hanna på SATS och tränade en stund, vi var lite sega så det blev inte så mycket gjort, satt istället i receptionen och pratade med en av mina bästa vänner, Kattis, en lång stund. Bättre än träning!!
 
Till middag blev det fisk idag, köpte lax på 158:an och gjorde saffransås och ris kokat i grönsaksbuljong.
 
Teryiakilax med saffransås, 4 pers:
 
4 bitar lax
Teryiakisås
2 tsk flytande honung
svartpeppar
flingsalt
 
Sås:
 
1 stor charlottenlök
2 dl vatten + 1/2 grönsaksbuljongtärning
3 dl grädde
1 tsk maizena
saffran efter smak och färg
salt
peppar
 
Gör så här:
 
Lägg laxen på bakplåtspapper på en plåt, pensla på Teryiakisås och honung, salta och peppra och ställ in i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
 
Gör såsen, finhacka löken och låt bli mjuk i en panna, tillsätt saffran och rör ut. Häll på vatten och buljong och rör ihop och häll på grädden, smaksätt med salt och peppar och låt koka ihop några minuter. Tillsätt maizena om du vill ha tjockare sås.
 
Koka upp vatten och grönsaksbuljongtärning och koka riset. Ät riset med lax och sås!