Soppa, inte på en spik men på lax!

Att koka soppa på en spik är ett bra uttryck som ju betyder att man alltid kan dra igång en soppa vad man än har hemma, för det mesta har man buljong och en skvätt grädde och ofta har man så man kan göra potatis, grönsaks, lins, morot eller broccolisoppa. Den här fisk soppan är lite mer krävande och tar en stund att göra men om du har det som krävs, alltså tid och kärlek blir den en grym middag till någon du tycker om eller kanske ännu bättre, till dig själv.
 
Fisksoppa med räkor, 4 pers:
 
1/2 kg räkor med skal
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk tomatpuré
1/2 röd chili
1/2 burk passerade tomater
4 dl vitt vin
3 dl grönsaksbuljong
4 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
en nypa cayennepeppar
en nypa saffran eller gurkmeja
paprikakrydda
ev redning
 
 
1 bit lax, ca 4 hg
1 bit torskrygg ca 4 hg
 
Gör så här:
 
Skala räkorna, ta fram en vid kastrull och slå i lite olivolja, lägg i skalen ihop med hackad lök, skivad morot, hackad chili och vitlök och tomatpuré, låt fräsa ihop några minuter.
 
Häll på vinet och buljongen och låt det svettas en stund. Sila sedan bort allt och behåll vätskan, tillsätt grädden och de passerade tomaterna och låt detta puttra några minuter, red av av soppan om du vill ha den tjockare.
 
Nu ska kryddorna i soppan, smaka dig fram med salt, peppar, paprika, cayenne och saffran (gurkmeja). Soppan kan stå på låg värme i tio minuter, passa så den inte reduceras för mycket.
 
Dela fisken i kuber, nu kan man göra på två sätt, antingen ljuda fisken i soppan tills den är klar för servering eller ljuda den i lättsaltat vatten och lägga den direkt på djupa tallrikar och hälla på soppan. Om den läggs i soppan tänk på att inte ha soppan på spisen för länge för plötsligt är fisken sönderkokad.
 
När soppan läggs upp, strö över räkorna och lite persilja!
 
 
 
 Hundra procent kärlek!