Romer, ett hatat folk!

Idag hämtades de sista möblerna på Linnegatan och vi stängde dörren bakom oss, den eran är över. Utanför huset sitter en man, han har en mugg framför sig men tigger aldrig, vill inte ha ögonkontakt och ropar aldrig "hej" eller är påstridig på något sätt. Varje dag sitter han på samma ställe, idag pratade jag med honom, på dålig engelska berättade han att han var rom och han hade varit i Sverige i tre år, tillsammans med fru och tre barn bodde de på något sorts boende. Lite svårt att förstå honom men det var inte svårt att se sorgen i hans ögon då han berättade hur illa omtyckta romer är. Är det så att de fått ett oförtjänt dåligt rykte?? Får alla lida för att det finns några rötägg? Jag ska försöka sätta mig in mer i deras historia och i fortsättningen ska jag inte dra alla romer över en kant, de är som oss andra värda att bedömas som individer och inte som en grupp.
 
Efter träningen idag gick vi promenad med hundarna och sedan bakade vi bröd, på helgerna brukar vi köpa rundstycken på Lasse-Maja, speciellt en sort med massor av vallmofrön är populär hos oss. Vi försökte baka liknande och lyckades ganska bra.
 
Rundstycken med vallmofrön:
 
50 g jäst
125 g margarin
5 dl mjölk
3 tsk socker
1 tsk salt
1 dl linfrö
1/2 dl solrosfrö
2 dl rivna morötter
2 dl grahamsmjöl
1 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
 
Topping:
 
1 ägg
vallmofrön
 
Gör så här: Smält margarinet och blanda i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i matberedaren, lös upp den med smör och mjölkblandningen, tillsätt socker, salt, linfrö, solrosfrö, morötter, grahamsmjöl, rågsikt och sedan lite vetemjölet lite åt gången. Arbeta degen i matberedaren i minst tio minuter och tills degen är smidig.
 
Låt jäsa i 30 minuter, rulla sedan ovala runstycken och lägg på plåt, låt jäsa igen och pensla sedan med uppvispat ägg, doppa i ett fat där du hällt vallmofröna så det blir mycket frön, ställ in i ugnen i 225 grader i tio minuter.
Klara!!
Goda och fulla med nyttiga grejer!
 

Rocky roads med dajm!!

Idag har jag haft en jobb lördag, helt ok då vädret inte direkt är sommarlikt. Hanna och jag åkte och tränade och sedan lite ärenden, konstigt att man alltid har saker att fixa, när kommer jag ha ett vitt ark där inget står som jag ska göra? Kanske inte så roligt det heller.
 
Ikväll har vi bakat Rocky roads med hackad dajm, Dumle, jordnötter, marshmallows och mjölkchoklad, så gott det är. Imorgon är det söndag och äntligen sovmorgon, länge sedan sist!!
 
Att vara hemma på sommaren kan vara mysigt och välbehövligt men det kan också vara långa dagar där man inte vet riktigt vad man ska göra, denna veckan ska jag och tjejerna rymma från alla hundar och vardagsgrejer och ta in på hotell i stan. Vi ska gå på spa, äta gott och sova länge på morgonen, främst Linn behöver det som arbetar tidig morgon varenda dag även helgen. Tre veckor till Mallorca!!
 
 
 
 

Grill lunch!!

Mycket att göra och hinna med de senaste dagarna, hundarna tar tid och jag arbetar en hel del. Igår var vi utkörda hemifrån så det blev middag på Tre indier och sedan åkte vi till Kiki och Pelle och tittade till huset, nu har de varit borta i en vecka och har två kvar!

Vår semester närmar sig och vi längtar så, har fått flera bra tips på restauranger vi ska besöka och badplatser man kan åka till om man hyr bil. Vi har bokat två underbara hotell på olika ställen av Mallorca.

Idag grillar vi både till lunch och middag, hamburgare nu och kycklingspett till middag!!