Godmorgon Billdal!!

Vilken vacker morgon vi fick, var ute tidigt och gick i skogen, så skönt att gå på gnistrande frost och det var helt tyst och stilla. Såg några råddjur och flera spår från vildsvinen som vänder marken upp och ner, de är så skygga dock att det enda man får se är deras verk, aldrig dem själva.
 
Ledig förmiddag för jag väntar på möbelleverans till Linn, måste vara hemma mellan 9-13 och fördiver tiden med att göra musli, det går fort och lätt men om det blir så mycket billigare än den man köper är osäkert, godare blir det i alla fall.
 
Nu har jag arbetat hela dagen och tränat med min fina kompis Camilla, kanske blev det inte så mycket träning men väldigt mycket prat om livet, bra vänner är värt så mycket.
 
Musli:
 
3 dl havreflingor alt havregryn
2 dl hackade hasselnötter
2 dl solrosfrö
2 dl pumpakärnor
 
2 dl linfrö
2 dl kokos
1 dl chiafrö
 
5 msk vatten
3 msk olja
3 msk flytande honung
 
 
Lägg havreflingor/gryn, hasselnötter, solrosfrö och pumpakärnor på ett bakplåtspapper på en plåt. Ställ in i ugnen i 20 minuter, i 200 grader, häll på en blandning av vatten, olja och honung och låt stå några minuter till.
 
Lägg ihop detta med linfrö, kokos och chiafrö, bevara muslin i burk med tätt lock.
 
 
 
 

Soppa, inte på en spik men på lax!

Att koka soppa på en spik är ett bra uttryck som ju betyder att man alltid kan dra igång en soppa vad man än har hemma, för det mesta har man buljong och en skvätt grädde och ofta har man så man kan göra potatis, grönsaks, lins, morot eller broccolisoppa. Den här fisk soppan är lite mer krävande och tar en stund att göra men om du har det som krävs, alltså tid och kärlek blir den en grym middag till någon du tycker om eller kanske ännu bättre, till dig själv.
 
Fisksoppa med räkor, 4 pers:
 
1/2 kg räkor med skal
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk tomatpuré
1/2 röd chili
1/2 burk passerade tomater
4 dl vitt vin
3 dl grönsaksbuljong
4 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
en nypa cayennepeppar
en nypa saffran eller gurkmeja
paprikakrydda
ev redning
 
 
1 bit lax, ca 4 hg
1 bit torskrygg ca 4 hg
 
Gör så här:
 
Skala räkorna, ta fram en vid kastrull och slå i lite olivolja, lägg i skalen ihop med hackad lök, skivad morot, hackad chili och vitlök och tomatpuré, låt fräsa ihop några minuter.
 
Häll på vinet och buljongen och låt det svettas en stund. Sila sedan bort allt och behåll vätskan, tillsätt grädden och de passerade tomaterna och låt detta puttra några minuter, red av av soppan om du vill ha den tjockare.
 
Nu ska kryddorna i soppan, smaka dig fram med salt, peppar, paprika, cayenne och saffran (gurkmeja). Soppan kan stå på låg värme i tio minuter, passa så den inte reduceras för mycket.
 
Dela fisken i kuber, nu kan man göra på två sätt, antingen ljuda fisken i soppan tills den är klar för servering eller ljuda den i lättsaltat vatten och lägga den direkt på djupa tallrikar och hälla på soppan. Om den läggs i soppan tänk på att inte ha soppan på spisen för länge för plötsligt är fisken sönderkokad.
 
När soppan läggs upp, strö över räkorna och lite persilja!
 
 
 
 Hundra procent kärlek!
 
 
 

Första grillningen i vinter!

Igår köpte jag kycklingfiléer, det är ganska billigt med färska så jag köper aldrig frysta och jag fryser aldrig heller in kött eller kyckling, undantagsfall kan var om jag hittar oxfilé till bra pris.  Jag delade kycklingen på längden och la dem i en marinad i en tät påse, marinaden gjordes så här:
 
2 dl olja
saften och raspet från 1 citron
1 hel mini vitlök, riven
1 cm riven ingefära
1 dl hackad koriander
1 grön chili, hackad
2 msk japansk soja
svartpeppar
salt
 
Blanda ihop allt och lägg ner kycklingen och knyt påsen, låt ligga 8-10 timmar i kylen. Vi grillade våra filéer och passade också på att grilla citron, vitlök och paprika. Lade också på en aubergine delad i två halvor. När vitlöken var mjuk mixade jag den med creme fraiche och urgröpt aubergine  och salt och peppar till en jättegod sås. Så det blev kyckling med grönsaker, såsen och surdegsbröd, enklaste men godaste blandningen.
 
Nu är det söndag natt, alltså måndag morgon så jag måste försöka komma i säng, kan inte förstå att allt ska göras efter 22! Som tur är så är jag morgonpigg så jag behöver inte mer än sex timmar, oftast!